Norsk Kleber-Lar hyggen vare hele kvelden

Ovner av massiv kleberstein fra Norsk Kleber er ikke bare en ovn, men et eksklusivt møbel tatt rett fra naturen. Hver kakkel i ovnen har forskjellig struktur og mønster, og ingen ovner blir helt like. Klebersteinen er grå med lys struktur og klebersteinsovnene er et varmende kunststykke som vil vare i generasjoner. Norsk Kleber er den eneste norske produsenten av klebersteinsovner og peiser.

Om kleberstein

Kleberstein er en metamorf bergart. Det betyr at den er dannet av andre bergarter under trykk og høy temperatur for 500 mill. år siden. Klebersteinen er en myk steinart, lett å forme og god å ta på. Den tåler varme opp til 1550 °C, er frostsikker og motstandsdyktig mot kjemikalier. Klebersteinen fra Norsk Kleber har høyt talkuminnhold. Den er porøs og tung og har derfor usedvanlig god magasineringsevne og er naturens eget vidundermateriale. Som alle bergarter varierer klebersteinens kvalitet fra sted til sted. Kleberstein inneholder forholdsvis mye magnetitt og egner seg dermed særlig godt til bruk i ovner og peiser. Varmeopptak, -lagring og -avgift er optimal med kleber.

Norsk historie

I Norge har kleberstein vært brukt til kokekar og bruksgjenstander like lenge som det har vært bosetning i Nord-Gudbrandsdalen siden eldre jernalder. I steinalderen ble den spesielle steinen brukt til køller, hakker og økser. Fra bronsealderen ble den også brukt til spinnehjul, vevlodd, garnsøkker og støpeformer. Det er gjort funn i klebersteinsbruddene til Norsk Kleber som forteller at vikingene benyttet kleberstein til gryter og andre bruksting. Andre funn viser at vikingene også brukte kleberstein til oppvarming av boligen. Utvinning av klebersteinsgryter som ble hugget direkte ut av fjellveggen, ble for mange en viktig tilleggsnæring.

Fra 1200-tallet ble kleberstein benyttet til dekor og flere slott, kirker og katedraler har utsmykninger av kleberstein. Den mest kjente er Nidarosdomen som i sin helhet er dekorert med kleberstein. På slutten av 1600-tallet startet produksjonen av ildsteder av klebersteinen i Gudbrandsdalen. På slutten av 1800-tallet ble det opprettet flere selskaper på Otta for produksjon av ovner og peiser av kleberstein. AS Østlandske Stenexport kjøpte opp store deler av klebersteins virksomheten på Otta i perioden 1915 til 1918 og ble den dominerende produsenten.

Selskapet AS

I 2014 ble navnet på bedriften endret fra «Granit Kleber AS» til «Norsk Kleber AS», siden selskapet ikke hadde produksjon av granitt igjen. Navnet ble endret, men forretnings filosofien forble uendret, nemlig å utvikle og produsere høy kvalitetsovner av kleberstein. Produksjonen er per i dag meget moderne med computerstyrte maskiner, mens selve produktene bygger fortsatt på de samme prinsippene til gamle klebersteins ovner, selv om det gjør våre løsninger noe dyrere enn lignende ovner. Grunnen til det er enkel: vi vil ikke gå på kompromiss med kvaliteten til produktene og de fantastiske varmelagrende egenskaper.