INSPIRASJON

Stadig flere vil ha peis som romdeler

Panorama_schwebend_51_66_40_66_Riesenberg_Ennepetal_0306 landscape

– Å bruke peisen til å dele rom er både estetisk fint og praktisk.

– Peisen står gjerne mer sentralt i rommet når den brukes som romdeler. Det gjør at varmen spres mer jevnt, forklarer designer, Danijela Jecmenica.

Tradisjonelt sett er peisen integrert eller stående ved en vegg eller i et hjørne, som gjør at varmen ikke sprer seg like godt. Ved å bruke peis som romdeler får man mer ut av peisen og energien den bruker.

Danijela Jecmenica jobber med å  designe smarte løsninger. Foto: privat.

Et hav av muligheter

Ifølge Jecmenica har det blitt vanligere å bruke peis som romdeler. Hun forteller at utførelsen kan gjøres på mange måter.

– Det finnes så mange ulike løsninger og uttrykk. Her kan man virkelig slå seg løs og velge den stilen man liker best og som passer til sin bolig, forteller Jecmenica.

Peisen i fokus

– Ved å bruke peis som romdeler havner peisen i sentrum av rommet. Hvis man bygger peisen inn i en peisinnsats har man enda flere muligheter når det kommer til utførelse. Da kan man for eksempel bygge en peis med hyller, leke seg med lyssettingen, ulike materialer og fargevalg, sier Jecmenica.

Det er to måter å bruke peis som romdeler på. Enten kan man skille to rom ved hjelp av en peis. For eksempel kjøkken og stue, eller så kan man dele opp ett rom med peisen og skape flere soner, for eksempel på badet.

Panorama 51.66.40.66 189S Brunner KOK2010 BasisNEU landscape

– Når peisen er bygd på på kanten av en hel vegg får man godt med innsyn, og det gir bedre mulighet for at mer av interiøret kan bygges rundt selve peisen som fokuspunktet i rommet, sier Jecmenica.

BRUNNER_Skyloft_BSK06_Tunnel_0649_ohne_Teppich_Feuer_retuschiert landscape

Kilde: Ektevarme.no